top of page

De woningmarktgekte is terug.

De woningmarktgekte is terug.


De huizenmarkt in Nederland is weer erg actief, met stijgende huizenprijzen en veel interesse van kopers. In het eerste kwartaal van dit jaar was de gemiddelde verkoopprijs zelfs €432.000, wat 9% hoger is dan vorig jaar. Opvallend is dat maar liefst 55% van de verkochte huizen boven de vraagprijs is verkocht, waarbij kopers gemiddeld 1,8% meer boden dan de vraagprijs.


Verschillende redenen dragen bij aan deze drukte, waaronder het tekort aan beschikbare woningen, lagere hypotheekrentes en stijgende lonen. Ook het aantal verkopen neemt toe: zowel bestaande woningen als nieuwbouw zijn populair. In het eerste kwartaal werden er 29.500 bestaande woningen en 7.000 nieuwbouwhuizen verkocht, wat een flinke stijging is vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar.


Door het woningtekort blijven de huizenprijzen stijgen, nadat ze eerder waren gedaald door hogere hypotheekrentes. De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) pleit voor meer nieuwbouw om het aanbod te vergroten, maar benadrukt dat regelgeving een uitdaging vormt bij het realiseren hiervan.

Comments


bottom of page