top of page

Bouwers in de knel door overvol stroomnet.

In de wereld van bouwondernemers dreigt een toenemende crisis door een overvol elektriciteitsnet. Het gevolg? Nieuwbouwwoningen die mogelijk niet op tijd van stroom worden voorzien. Bouwers, waaronder Yvonne van der Hulst, ervaren steeds meer stress door het groeiende tekort aan elektriciteitsaansluitingen. Dit tekort heeft zijn oorsprong in het toenemende gebruik van elektriciteit door warmtepompen, elektrische auto's en inductiekookplaten, naast de verschuiving van de industrie van gas naar elektriciteit.


Op de bouwplaats van Van der Hulst Bouwbedrijf in Lisse wordt de druk gevoeld. Met een bouwproject van 24 nieuwbouwwoningen in volle gang, is het spannender dan ooit. Het nutsbedrijf waarschuwt voor een wachttijd van mogelijk 52 weken voor een elektriciteitsaansluiting - een scherpe contrast met eerdere termijnen van 16 weken. Het is een situatie die doet denken aan 'Rusland', zoals Van der Hulst het verwoordt, waar er geen concurrentie is onder netbeheerders.


Maar bouwbedrijven laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Creatieve oplossingen zoals het vooraf plaatsen van prefab meterkasten worden geïmplementeerd om minder afhankelijk te zijn van de planning van netbeheerders. Ook worden gesprekken gevoerd met netbeheerders en nutsbedrijven om de mogelijkheden van versnelde procedures te onderzoeken. Zo kunnen bouwbedrijven sneller en efficiënter aansluitingen realiseren.


Commentaires


bottom of page