top of page

Zuid-Holland zet rem op dure nieuwbouw: Betaalbaarheid prioriteit!

In Zuid-Holland gaat het bouwen van nieuwe huizen niet zomaar op de automatische piloot. De provincie eist nu dat er flink wat betaalbare woningen in de mix zitten voordat ze groen licht geven. De beoordeling daarvan gebeurt niet op elk afzonderlijk project, maar meer op regionaal of gemeentelijk niveau, waarbij ze streven naar gemiddeld twee derde aan betaalbare projecten. Dat klinkt op zich oké, maar projectontwikkelaars, zoals Jan Fokkema van Neprom, zijn er niet zo blij mee.


Ze zijn bang voor vertraging en minder bouwprojecten, omdat de kosten de pan uitrijzen. Fokkema pleit voor wat meer flexibiliteit en hoopt dat de provincie gemeenten aanmoedigt om iets minder kritisch te zijn voor een vlottere uitvoering van bouwplannen. Hij gelooft dat als er meer huizen gebouwd worden, de prijzen vanzelf zullen zakken en het makkelijker wordt voor starters. Ook hamert hij op het belang van duurdere woningen voor projectontwikkelaars. 


Nicolle Terlouw van Dura Vermeer Bouw Zuidwest benadrukt dat subsidies momenteel noodzakelijk zijn voor projecten met sociale en middenhuurwoningen. Zonder die steun wordt het volgens haar behoorlijk lastig. 


Comments


bottom of page