top of page

Wat betekent het Belastingplan 2024 voor het vastgoed?

Op dinsdag 19 september 2023 heeft de staatssecretaris van Financiën het Belastingplan 2024 met bijbehorende stukken aangeboden aan de Tweede Kamer. Wij hebben de 5 grootste veranderingen voor je op een rij gezet.


Samenloopvrijstelling Verdwijnt

Vanaf 1 januari 2025 betaal je 4% overdrachtsbelasting bij de aankoop van aandelen in een bedrijf met vastgoed. Er is een overgangsregeling voor deals die vóór 19 september 2023 zijn gesloten.


Regels voor Fiscale Beleggingsinstellingen (FBI's)

Vanaf 2025 kunnen FBI's niet langer direct in Nederlands vastgoed beleggen zonder belasting te betalen. Indirect beleggen via dochterbedrijven blijft wel toegestaan. Er is een tijdelijke vrijstelling van overdrachtsbelasting voor herstructureringen in 2024.


Beperking Afschrijving Gebouwen

Voor de inkomstenbelasting wordt de afschrijving op gebouwen in eigen gebruik beperkt tot 100% van de WOZ-waarde. Er is een overgangsregeling voor gebouwen die al in gebruik zijn.


Veranderingen in Box 2 en Box 3

Het belastingtarief voor Box 2-inkomen stijgt naar 31%, met een lager tarief van 24,5% voor de eerste € 67.000. Het Box 3-tarief voor sparen en beleggen stijgt naar 34%. De invoering van het nieuwe Box 3-systeem wordt uitgesteld tot 2027.


Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Verhuurd vastgoed wordt gezien als beleggingsvermogen. Hierdoor kun je de BOR-regeling niet meer gebruiken voor dit vastgoed.


Comentários


bottom of page