top of page

Huis kopen met slecht energielabel? Zeg maar dag tegen je hypotheek.

Huizenkopers hebben steeds vaker moeite met het verkrijgen van een hypotheek als het beoogde huis een energielabel D of lager heeft, omdat label C inmiddels vaak als de standaard wordt gezien, zoals onderzocht bij de Hypotheekshop. Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop legt uit dat dit tot een tweedeling in de huizenmarkt kan leiden. Hij benadrukt dat de aankoop van een woning een uitgelezen moment is om te beginnen met verduurzamen. Dit verlaagt niet alleen de energielasten, waardoor het risico op betalingsachterstanden kleiner wordt, maar voldoet ook aan de eisen van Europese toezichthouders en de Europese Centrale Bank die een vergroening van hypotheekportefeuilles verwachten.


Hagedoorn voegt toe dat de recente energiecrisis en de nieuwe leennormen die vanaf januari van kracht zijn, kopers al bewuster hebben gemaakt van het belang van goede energielabels. Toch is er een segment kopers waarvoor deze energiezuinige woningen buiten hun budget vallen. Zij moeten zich richten op minder dure woningen met slechtere energielabels, vaak appartementen uit de jaren 50 en 60. Het verduurzamen van deze appartementen is complexer dan bij eengezinswoningen, deels omdat men afhankelijk is van de Vereniging van Eigenaren en de algemene ledenvergadering.


Van de veertig grootste hypotheekverstrekkers in Nederland zijn er nu twee die recentelijk zijn begonnen met het afwijzen van hypotheken op basis van het energielabel. Hagedoorn verwacht dat dit aantal nog zal toenemen. Hij waarschuwt voor een mogelijke buitensluiting van starters op de woningmarkt als deze trend zich voortzet, aangezien driekwart van de geldverstrekkers deze strenge normen zou kunnen gaan hanteren. Dit kan op termijn een risico vormen voor diegenen die zich geen woning met een hoger energielabel kunnen veroorloven.

Комментарии


bottom of page